torstai 17. maaliskuuta 2016

Liköörit

  • Hyvin makeita alkoholijuomia, (ei voida valmistaa ilman sokeria) jotka sopii parhaiten juotavaksi esimerkiksi jälkiruuan kanssa tai drinkkisekoiuksissa.
  • Likööreillä on monia eri valmistustapoja, mutta ne saavat kuitenkin makunsa aina käytetystä raaka-aineesta.
  • Alkoholipitoisuus sekä sokeripitoisuus vaihtelee paljon, alkoholipitoisuus on 15-55 prosentin välillä.

Valmistus

  • Liköörin valmistamiseen tarvitaan perusalkoholi, joka yleensä on sokeriton,mauton ja väritön. Sen lisäksi sokeri, joka usein on ruokosokeri. Ruokosokeri voidaan myös korvata hunajalla tai siirapilla. Näiden aineiden lisäksi valmistamiseen tarvitaan totta kai lisäksi mauste, joka määrittä yleensä myös liköörin nimen. Esimerkkinä vaikka metsämarjalikööri.
  • Raaka-aineet sekoitetaan isossa astiassa keskenään, jonka jälkeen saatetaan lisätä väriaineita, tai laimentaa kermalla tai vedellä. 

Marja- ja hedelmäliköörit

  • Saavat arominsa valmistuksessä käytetyistä marjoista ja hedelmistä saaduista mehuista ja uutteista.
  • Alkoholipitoisuus saa olla 15-25 prosenttia, jotta marjojen aromi säilyy.
  • Suositellaan kylmänä nautittavaksi. 

Yrtti- ja mausteliköörit.

  • Näitälikööreitä täytyy valmistaessa kypsentää, jotta makuaineet tasaantuvat ja sekoittuvat toisiinsa.
  • Yrttilikööreihin käytetään erilaisia maustekasveista saatuja uutteita. Esimerkkinä vaikka basilika ja anis.
  • Näissä likööreissä alkoholipitoisuus vaihtelee erittäin paljon.
  • Yleensä yrttilikööreissä on erittäin vähän sokeria, kun taas maustelikööreissä on paljon.
  • Maailman myydyin yrttilikööri on Jägermeister.
  • Tarjoillaan shotteina tai drinkkisekoituksissa.




Sitrusliköörit
  • Maustamiseen on käytetty sitrushedemistä saatuja tisleitä, uutteita tai eteerisiä öljyjä.
  • Yleisnimitys appelsiineilla maustetuille sitruslikööreille on Curacao.
  • Jos taas liköörissä on korkea alkoholipitosuus ja vain vähän sokeria, ja selvä Curacaon kuoren maku, käytetään nimitystä Triple sec.
  • Triple secit ovat värittömiä.




Emulsioliköörit
  • Raaka.aineena käytetään sokeria, alkoholia ja mausteita.
  • Voi sisältää niiden lisäksi myös munankeltuaista, kookosrasvaa tai kermaa.
  • Nämä ovat paksuja juomia.
  • Tunnetuin kermaa sisältävä likööri on Bailey's Irish cream.




Fantasialiköörit

  • Jos likööriä ei pystyy ryhmittelemään mihinkään, se on fantasialikööri.
  • Tunnetuin fantasialikööri on Parfait Amour.























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti