- Hedelmäviina on kirkasta, noin 38-45% viinaa.
- Hedelmäviinat valmistetaan tislaamalla hedelmäuutteista ja käyneistä hedelmämäskeistä.
- Hedelmäviinan voi tunnistaa niiden raaka-aineista johtuvasta voimakkaasta mausta ja aromista.
- kypsytetään yleensä puisessa astiassa.
- Tunnetuimpia hedelmäviinoja ovat tequila.
- Tarjoillaan snapsina, drinkeissä tai aterian jälkeen digestiivinä.
Calvados
- Calvados on omena tai päärynä hedelmäviina, joka valmistetaan Ranskassa pannutislausmenetelmällä.
- Sen valmistukseen käytetään siis joko omena- tai päärynäsiideriä.
- Tislettä kypsytetään puutynnyrissä useita vuosia.
- Calvadosin alkoholipitoisuus on 40-45%.
- Vanhetessaan Calvadosin maku alkaa muistuttamaan hieman konjakkia.
Tequila
- Tequila valmistetaan agavekasvista, josta tulee tequilalle ominainen juuresmainen maku.
- Tequila tarjoillaan snapsina ta drinkkisekoituksissa.
- Juoman alkoholipitoisuus on noin 40%.
- Tequila on vastatislattuna väriltään kirkas, mutta kypsyessään se saa keltaisen kautta jopa ruskean sävyn.
- Tequilat voidaan luokitella Blancoon (valkoinen), joka on kirkas ja hyvin vähän kypsytetty. Agaven maku on voimakas.
- Seuraavana on Joven (nuori), joka mistuttaa väriltään hieman kypsytettyä tequilaa, mutta tosiasiassa värin aikaansaamiseksi on käytetty lisäaineita, kuten siirappia tai karamelliväriä.
- Reposado (levännyt) Blancoa huomattavasti pehmeämmän makuinen, vähintään kaksi kuukautta tynnyrissä kypsynyt.
- Añejo (vuoden kypsynyt) vähintään vuoden kypsynyt.väriltään tyypillisesti ruskehtava, pehmeä ja kallis tequila.
- Extra añejo tai maduro (kypsä) vähintään kolme vuoden ikäinen.
Mansikkamargarita
3cl Tequilaa
1cl Cointreauta
1cl Limemehua
2cl mansikkasiirappia
mansikkaa
jäämurskaa
- Muita hedelmäviinoja ovat esimerkiksi Kirsch, joka on ranskalainen, käyneestä kirsikkamäskistä tislattu kirsikkaviina.
- Tai Barack Palinka, joka on unkarilainen, tislattu käyneestä aprikoosimäskistä.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti