- Maustamattomalla viinalla tarkoitetaan viinaa, joka on maultaan ja väriltään neutraali.
- Niitä nimitetään Suomessa yleisesti vodkaksi.
- Makuun vaikuttaa sokeri- ja alkoholipitoisuus sekä tislaustapa. Jos alkoholipitoisuus jää alle 40% ei viinaa voida kutsua enää vodkaksi.
- Maustamattomia viinoja valmistetaan kolonnitislauksella.
- Vodkaa valmistetaan nykyisin pääosin viljasta, mutta vodkaa voidaan valmistaa myös venhästä, rukiista, ohrasta tai perunasta.
- Monikäyttöiset viinat ja vodkat tarjoillaan jääkylmänä snapsina tai drinkkisekoituksissa
Esimerkiksi Vodka Martini:
4cl Vodkaa
Dash Kuivaa vermuttia
Valmistetaan sekoittamalla, cocktaillasiin.
4cl Vodkaa
Dash Kuivaa vermuttia
Valmistetaan sekoittamalla, cocktaillasiin.
Koristeeksi oliivi.
Ginit ja maustetut viinat
Maustetut vodkat
- Maustetut vodkat on yleisryhmä monille erilaisille tisleille, jotka eivät maustamisen, kypsytyksen tai jonkin muun valmistusmenetelmän vuoksi sovi muihin alaluokkiin.
- Monet vodkat maustetaan tilauksen yhteydessä tai sen jälkeen.
- Viinojen maustamiseen voidaan käyttää mm. pomeranssinkuorta, katajanmarjaa, kuminaa, anista, fenkolia ja korianteria.
- Maun pehmentämiseksi voidaan käyttää pieniä määriä sokeria.
- Tunnetuimpia maustettuja viinoja ovat ginit, akvaviitit, geneverit ja anisviinat.
- Ne tarjoillaan snapsina tai juomasekoituksissa.
Gini
- Giniä valmistetaan tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista.
- Ginin tunnetuin ominaisuus onkin katajanmarjoista saatu aromi.
- Gini valmistetaan kolonnitislausmenetelmällä.
- Sitä käytetään Suomessa usein lonkeron ainesosana.
- Yksi tunnetuimmista gineistä on Beefeater London Dry Gin.
- Tarjoillaan juomasekoituksissa tai pidennettynä tonicilla tai bittereillä jäiden kera.
Gin & Tonic
4cl Giniä
12cl Tonic- vettä
Valmisteaan lisäämällä ensin lasiin jäitä, sitten gin ja pidennetään tonic- vedellä.
Joukkoon puristetaan muutamasta limestä mehut ja viipaleet koristeeksi.
12cl Tonic- vettä
Valmisteaan lisäämällä ensin lasiin jäitä, sitten gin ja pidennetään tonic- vedellä.
Joukkoon puristetaan muutamasta limestä mehut ja viipaleet koristeeksi.
Akvaviitti
- Akvaviitti valmistetaan yleensä perunasta tai viljasta.
- Viina voi olla väriltään kullankeltaista tai kirkasta, ja alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 40-45%.
- Akvaviitin maustamiseen voidaan käyttää muun muassa fenkolia, kardemummaa, anista, sitruunan kuorta, lakristia tai korianteria, mutta pääasiallinen mausta on kumina.
- Tislausmenetelmänä on kolonnitislaus.
- Akvaviittiä nautitaan tyypillisesti kylmänä snapsina jäähdytetystä lasista, voidaan käyttää myös joihinkin juomasekoituksiin kuten esimerkiksi
4cl akvaviittia
0.5 cl kuivaa vermuttia
Valmistetaan sekoituslasissa jäiden kera, tarjoillaan cocktaillasista.
Anisviina
- Anisviinat on nimensä mukaisesti maustettu voimakkaasti aniksella.
- Niitä valmistetaan erityisesti Välimeren maissa.
- Maustaminen tapahtuu liottamalla anista väkevässä alkoholissa, joiden juomien kohdalla kuitenkin saatetaan myös tislata uudelleen liuoksen tulos.
- Anisviinat tarjoillaan vedellä laimennettuna, snapsina tai aterian jälkeen aperitiivina.
Grappa
- Grapat ovat Italiasta kotoisin olevia rypäleenkuorimassasta valmistettuja tisleitä.
- Maustamiseen voidaan käyttää marjoja, hedelmiä ja mausteita.
- Grappa tarjoillaan sellaisenaan aterian jälkeen digestiivinä.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti