tiistai 12. tammikuuta 2016

Viinat

Maustamattomat viinat
  • Maustamattomalla viinalla tarkoitetaan viinaa, joka on maultaan ja väriltään neutraali. 
  • Niitä nimitetään Suomessa yleisesti vodkaksi.
  • Makuun vaikuttaa sokeri- ja alkoholipitoisuus sekä tislaustapa. Jos alkoholipitoisuus jää alle 40% ei viinaa voida kutsua enää vodkaksi.
  • Maustamattomia viinoja valmistetaan kolonnitislauksella.
  • Vodkaa valmistetaan nykyisin pääosin viljasta, mutta vodkaa voidaan valmistaa myös venhästä, rukiista, ohrasta tai perunasta.
  • Monikäyttöiset viinat ja vodkat tarjoillaan jääkylmänä snapsina tai  drinkkisekoituksissa

  Esimerkiksi Vodka Martini:
  4cl Vodkaa
  Dash Kuivaa vermuttia
Valmistetaan sekoittamalla, cocktaillasiin.
Koristeeksi oliivi.
  


           

 

 

 








Ginit ja maustetut viinat


Maustetut vodkat

  •  Maustetut vodkat on yleisryhmä monille erilaisille tisleille, jotka eivät maustamisen, kypsytyksen tai jonkin muun valmistusmenetelmän vuoksi sovi muihin alaluokkiin. 
  • Monet vodkat maustetaan tilauksen yhteydessä tai sen jälkeen.
  • Viinojen maustamiseen voidaan käyttää mm. pomeranssinkuorta, katajanmarjaa, kuminaa, anista, fenkolia ja korianteria.
  • Maun pehmentämiseksi voidaan käyttää pieniä määriä sokeria.
  • Tunnetuimpia maustettuja viinoja ovat ginit, akvaviitit, geneverit ja anisviinat. 
  • Ne tarjoillaan snapsina tai juomasekoituksissa.   

Gini

  • Giniä valmistetaan tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista.
  • Ginin tunnetuin ominaisuus onkin katajanmarjoista saatu aromi.
  • Gini valmistetaan kolonnitislausmenetelmällä.
  • Sitä käytetään Suomessa usein lonkeron ainesosana.
  • Yksi tunnetuimmista gineistä on Beefeater London Dry Gin. 
  • Tarjoillaan juomasekoituksissa tai pidennettynä tonicilla tai bittereillä jäiden kera. 
Gin & Tonic
4cl Giniä
12cl Tonic- vettä
Valmisteaan lisäämällä ensin lasiin jäitä, sitten gin ja pidennetään tonic- vedellä.
Joukkoon puristetaan muutamasta limestä mehut ja viipaleet koristeeksi.
 

Akvaviitti 

  • Akvaviitti valmistetaan yleensä perunasta tai viljasta. 
  • Viina voi olla väriltään kullankeltaista tai kirkasta, ja alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 40-45%.
  • Akvaviitin maustamiseen voidaan käyttää muun muassa fenkolia, kardemummaa, anista, sitruunan kuorta, lakristia tai korianteria, mutta pääasiallinen mausta on kumina.
  • Tislausmenetelmänä on kolonnitislaus.
  • Akvaviittiä nautitaan tyypillisesti kylmänä snapsina jäähdytetystä lasista, voidaan käyttää myös joihinkin juomasekoituksiin kuten esimerkiksi  
Aquavit (Danish martini) 
4cl akvaviittia
0.5 cl kuivaa vermuttia
Valmistetaan sekoituslasissa jäiden kera, tarjoillaan cocktaillasista.

Anisviina

  • Anisviinat on nimensä mukaisesti maustettu voimakkaasti aniksella.
  • Niitä valmistetaan erityisesti Välimeren maissa.
  • Maustaminen tapahtuu liottamalla anista väkevässä alkoholissa, joiden juomien kohdalla kuitenkin saatetaan myös tislata uudelleen liuoksen tulos.
  • Anisviinat tarjoillaan vedellä laimennettuna, snapsina tai aterian jälkeen aperitiivina.

Grappa

  • Grapat ovat Italiasta kotoisin olevia rypäleenkuorimassasta valmistettuja tisleitä.
  • Maustamiseen voidaan käyttää marjoja, hedelmiä ja mausteita.
  • Grappa tarjoillaan sellaisenaan aterian jälkeen digestiivinä.

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti