tiistai 19. tammikuuta 2016

Viskit

  • Viskit ovat maissista, maltaista tai kokojyväviljoista valmistettuja tisleita, joita kypsytetään tammitynnyrissä.

Skotlantilainen viski

  • Skotlantilaisia viskejä on kolmenlaisia, mallasviski, jyväviski ja blended-viski
  • Blended-viski, joka on jyvä- ja mallasviskin sekoitus, on viskeistä ehkä suosituin.
  • Sen valmistukseen käytetään valmiiksi vanhennettuja ja kypsytettyjä viskitisleitä.
  • Eri tisleet sekoitetaan yhteen isoissa sammioissa jossa ne tasoittuvat ennen pullotusta.
  • Blended-viskit ovat kevyen hedelmäisiä ja joissakin voi maistaa tammisen aromin.
  • Mallasviski valmistetaan ohrasta, joka kuivataan turvesavussa (mallastetaan), jolloin tuotteeseen tulee sille ominainen savun maku.
  • Mallastettu ohra mäskätään, jonka jälkeen sen annetaan käydä.
  • Käynyt mäski tislataan vähintään kaksi kertaa pannutislausmenetelmällä, ja sitä kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolmen vuoden ajan.
  • Valmiissa viskissä on voimakas viljan ja savun maku.
  • Jyväviski valmistetaan ohrasta, maissista ja vehnästä.
  • Jyväviskiin käytetään mallastamatonta viljaa, joten siinä ei ole savun makua joka on mallasviskeille ominainen.
  • Viljalajikkeet mäskätään ja annetaan käydä.
  • Tämän jälkeen käynyt mäski tislataan kolonnitislausmenetelmällä ja kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolmen vuoden ajan. 

 Irlantilainen viski 

  • Irlantilainen viski on kevyehköä sekoiteviskiä.
  • Sen valmistukseen käytetään mallastamatonta ohraa ja kauraa.
  • Valmistuksessa käytetään kuumaa ilmaa, jotta viskin maku säilyisi kevyenä.
  • Juoma tislataan kolme kertaa pannutislausmenetelmällä ja tisleitä kypsytetään vähintään kolmen vuoden ajan
  • Maku on pehmeämpi ja miedompi kuin skotlantilaisissa viskeissä. 

 

Amerikkalainen viski

  • Valmistetaan käyneistä ruis- ja mallasmäskeistä kolonnitislausmenetelmällä.
  • Niitä kypsytetään tammiastioissa. 
  • Alkoholipitoisuuden on oltava vähintään 40%.

Bourbon viski

  • Bourbon viski on ehkä tunnetuin amerikkalainen viskilaatu.
  • Kypsytetään 4-6 vuotta tammitynnyrissä.
  • Suurin osa bourbon viskeista valmistetaan Kentuckyssä.
  • Tunnetuin bourbon on Jim Beam, jota on valmistettu 1700- luvulta lähtien.

Kanadalainen viski

  • Valmistetaan amerikkalaisten tapaan.
  • Ne valmistetaan ohrasta, rukiista, vehnästä ja maissista.
  • Viskin valmistaja saa itse päättää missä suhteessa käyttää viljoja.
  • Valmistamismenetelmä on kolonnitislaus.
  • Kypsytetään vähintään 3 vuotta tammitynnyreissä.
  • Kanadalainen viski on pehmeää eikä sisällä savun makua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti