Viskit
-
Viskit ovat maissista, maltaista tai kokojyväviljoista valmistettuja tisleita, joita kypsytetään tammitynnyrissä.
Skotlantilainen viski
- Skotlantilaisia viskejä on kolmenlaisia, mallasviski, jyväviski ja blended-viski
- Blended-viski, joka on jyvä- ja mallasviskin sekoitus, on viskeistä ehkä suosituin.
- Sen valmistukseen käytetään valmiiksi vanhennettuja ja kypsytettyjä viskitisleitä.
- Eri tisleet sekoitetaan yhteen isoissa sammioissa jossa ne tasoittuvat ennen pullotusta.
- Blended-viskit ovat kevyen hedelmäisiä ja joissakin voi maistaa tammisen aromin.
- Mallasviski valmistetaan ohrasta, joka kuivataan turvesavussa (mallastetaan), jolloin tuotteeseen tulee sille ominainen savun maku.
- Mallastettu ohra mäskätään, jonka jälkeen sen annetaan käydä.
- Käynyt mäski tislataan vähintään kaksi kertaa pannutislausmenetelmällä, ja sitä kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolmen vuoden ajan.
- Valmiissa viskissä on voimakas viljan ja savun maku.
- Jyväviski valmistetaan ohrasta, maissista ja vehnästä.
- Jyväviskiin käytetään mallastamatonta viljaa, joten siinä ei ole savun makua joka on mallasviskeille ominainen.
- Viljalajikkeet mäskätään ja annetaan käydä.
- Tämän jälkeen käynyt mäski tislataan kolonnitislausmenetelmällä ja kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolmen vuoden ajan.
Irlantilainen viski
- Irlantilainen viski on kevyehköä sekoiteviskiä.
- Sen valmistukseen käytetään mallastamatonta ohraa ja kauraa.
- Valmistuksessa käytetään kuumaa ilmaa, jotta viskin maku säilyisi kevyenä.
- Juoma tislataan kolme kertaa pannutislausmenetelmällä ja tisleitä kypsytetään vähintään kolmen vuoden ajan
- Maku on pehmeämpi ja miedompi kuin skotlantilaisissa viskeissä.
Amerikkalainen viski
- Valmistetaan käyneistä ruis- ja mallasmäskeistä kolonnitislausmenetelmällä.
- Niitä kypsytetään tammiastioissa.
- Alkoholipitoisuuden on oltava vähintään 40%.
Bourbon viski
- Bourbon viski on ehkä tunnetuin amerikkalainen viskilaatu.
- Kypsytetään 4-6 vuotta tammitynnyrissä.
- Suurin osa bourbon viskeista valmistetaan Kentuckyssä.
- Tunnetuin bourbon on Jim Beam, jota on valmistettu 1700- luvulta lähtien.
Kanadalainen viski
- Valmistetaan amerikkalaisten tapaan.
- Ne valmistetaan ohrasta, rukiista, vehnästä ja maissista.
- Viskin valmistaja saa itse päättää missä suhteessa käyttää viljoja.
- Valmistamismenetelmä on kolonnitislaus.
- Kypsytetään vähintään 3 vuotta tammitynnyreissä.
- Kanadalainen viski on pehmeää eikä sisällä savun makua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti